Katter smittas ofta av salmonella när de jagar fåglar kring fågelborden. Foto: SVT Ann-Louise Julin

Katter i länet smittade av salmonella

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten har fått in flera rapporter om salmonelladrabbade katter än tidigare år. Det är utekatter som ofta smittas när de jagar fåglar kring fågelborden.

När katten drabbas av salmonella får de symtom som diarré, kräkningar, försämrad aptit, trötthet och feber vilket kattägare bör vara extra uppmärksamma på. Prognosen för katter som drabbas av sjukdomen god om de får behandling i tid.

– Smittan upptäcks i samband med provtagning, då kattägare sökt hjälp hos veterinär när deras djur blivit sjuka, säger Kristina Stenlund, länsveterinär i Norrbotten. Vid positivt provsvar sker anmälan från laboratoriet till Jordbruksverket och länsstyrelsen. Länsveterinären underrättar vidare till smittskyddsläkaren och kommunen.

Smittrisk för människor är småfåglar och kattlådor

Den vanligaste smittvägen för salmonella hos människor är livsmedel men det gäller också att vara försiktig vid rengöring av fågelbord och kattlådor. Salmonellabakterierna utsöndras med fåglarnas och katternas avföring och kan överleva länge i omgivningen. Småbarn bör inte leka nära utfodringsplatser för småfåglar.

– Det är viktigt att hålla en god hygien, framförallt när man rengör fågelbord och kattlådor. Tvätta alltid händerna noggrant efteråt, säger Kristina Stenlund. Undvik också att ha katten på köksbord och på ytor i köket där mat hanteras. Diska kattens tillbehör separat med egen diskborste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer