I klippet får du följa med killgänget ut och höra dem berätta mer om vilka negativa effekter de tror att de stängda fritidsgårdarna kan ha på unga och hur de hoppas kunna bidra till lugn. Foto: SVT/Johannes Tolf

De vill förhindra att unga hamnar snett på Råslätt

Publicerad

En grupp tonårskillar på Råslätt i Jönköping beröms av fritidsgårdsverksamheten Underground för att ha lugnat stämningen i området när det börjat bli stökigt. Killarna själva tror att deras engagemang är extra viktigt under pandemin – när fritidsgårdarna har stängt.

Det är eftermiddag och ett tiotal killar i åldern 17 till 18 år samlas utanför Stadsgården på Råslätt.

– Vi vandrar och pratar med unga som är ute, och på så vis har vi fått kontakt med de yngre, säger Warsame Ali.

De flesta av de här killarna är barndomskompisar sedan förskoleklass, bor och är uppvuxna på Råslätt, och har ett gemensamt intresse för fotboll. Flera är fotbollstränare för barnen i området och känner därför igen många av dem när de är ute och vandrar.

Grep in under fyrverkeriattacker mot blåljuspersonal

I samband med förra nyårsfirandet attackerades brandmän, poliser och privatpersoner med fyrverkerier och smällare på Råslätt. Eftersom det var många barn- och ungdomar som låg bakom stöket gick killgänget ut och pratade med dem och försökte lugna stämningen.

– Deras insats var viktig. De pratade med folk och sa åt dem som stökade att sluta och gå hem. Flera av dem bodde inte ens på Råslätt, säger Peter Magnusson som är föreståndare på Underground.

I klippet får du följa med killgänget ut och höra dem berätta mer om vilka negativa effekter de tror att de stängda fritidsgårdarna kan ha på unga och hur de hoppas kunna bidra till lugn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.