Den nya hovrätten och kammarrätterna placeras intill tingsrätten på Slottskajen i jönköping Foto: Fojab

Klart: Här ska nya hovrätten byggas

Uppdaterad
Publicerad

Nu har regeringen gett klartecken till att det ska byggas en ny domstolsbyggnad i Jönköping. Här ska Göta hovrätt och kammarrätten inrymmas.

Planerna på en helt ny domstolsbyggnad i Jönköping har funnits flera år. Nu är det klart att den kommer att byggas bredvid tingsrätten, framför polishuset på Slottskajen vid Munksjön.

Sedan 1993 finns kammarrätten vid Slottsgatan på Öster, medan Göta hovrätt har sin verksamhet i flera byggnader i anslutning till Hovrättsparken i Jönköping. Huset vid Hovrättstorget är landets äldsta domstolsbyggnad och uppfördes år 1650. Lokalerna uppfyller inte dagens krav på tillgänglighet, förhandlingssalar och säkerhet.

– Hovrätten är i mycket stort behov av fler och bättre förhandlingssalar med högre säkerhet. De nya lokalerna kommer också att ge en helt annan tillgänglighet för både besökare och personal, säger Charlotte Brokelind, hovrättspresident, Göta hovrätt i ett pressmeddelande.

Den nya domstolsbyggnaden omfattar cirka 9 000 kvadratmeter och kommer att innehålla tio förhandlingssalar och omkring 180 arbetsplatser. Några förhandlingssalar kommer att vara säkerhetssalar. I den gemensamma entrén kommer det att finnas en fast säkerhetskontroll med ett röntgeninspektionssystem.

Göta Hovrätts lokaler vid Hovrättstorget ägs av Statens fastighetsverk, och vad som ska hända med de lokalerna är ännu inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.