Petter Jutterstöm (M) nytt kommunalråd i Jönköping. Foto: SVT

Klart med nytt moderat kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Peter Jutterström som tar över som nytt kommunalråd för Moderaterna i Jönköping efter Carin Berggren. Turerna har varit många och det fanns sex namn på listan inför omröstningen som avgjordes på måndagskvällen.

Peter Jutterström är i dag gruppledare för Moderaterna i Jönköping och även ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Att han tar över som kommunalråd blev klart efter en intern omröstning.

– Jag är jätteglad över förtroendet, men det är ett tillfälle som inte är det bästa när det varit jobbigt för partiet och stormigt i Alliansen, säger Peter Jutterström (M).

Moderater hoppar av i Jönköping

LÄS MER: Jutterström dömdes för bokföringsbrott

Hur ska du ena partiet?

– Jag ska in på ett alliansmöte nu till exempel. Jag har massor med tankar men detta vill jag bolla med med min grupp först. Vi ska jobba tillsammans som en grupp och vara överens. Jag formulerar inget nu.

Sa först nej

Peter Jutterström meddelade i början av juni att han kandiderade till posten som kommunalråd. Detta efter att först ha gått ut med att han inte skulle ställa upp.

– Jag kommer förklara för fullmäktigegruppen varför jag ändrat uppfattning i frågan, sa Jutterström till SVT Nyheter Jönköping då.

Och ikväll blev han alltså vald till nytt kommunalråd.

Är du säker på att du verkligen vill det här? Du sa först nej?

– Ja, det är jag säker på. Att jag sa nej hade mycket att göra med min familj, det är ingen hemlighet. Men de sa ”go for it”, så nu gör jag det.

Hur såg omröstningen ut?

– Fullmäktigegruppen har enats om följande, att nu är jag vald och då ställer sig gruppen enig i det beslutet. Alla ställer sig bakom det.

LÄS MER: Toppmoderater lämnar efter bråk

Det intygas även av vice gruppledare Bert-Åke Näslund.

– Det stämmer. Jag kommenterar inte själva röstningen men klart är att hela fullmäktigegruppen och hela partiet står bakom det här beslutet.

När tillträder han?

– Carin Berggren har meddelat att hon lämnar den 15 augusti. Peter tillträder följaktligen den 16:e, säger Bert-Åke Näslund (M).

LÄS MER: Carin Berggren (M) slutar

Jutterström ersätter alltså nuvarande kommunalrådet Carin Berggren som valt att hoppa av efter interna motsättningar i partiet i Jönköping. Jutterström kommer att sitta mandatperioden ut, drygt ett år. Efter det väntar ett nytt val och nomineringar.

Men läget i partiet är just nu rörigt.

– Vad jag vet har Carin Berggren ännu inte lämnat in sitt entledigande. Och de ordinarie platserna i kommunstyrelsen blockeras just nu av politiska vildar. Men ersättare kan tillträda, det har skett förut. Jag får förhoppningsvis ett klargörande om det här imorgon, säger Peter Jutterström.

LÄS MER: Moderatavhoppen skakar partiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderater hoppar av i Jönköping

Mer i ämnet