Jönköping, Habo och Mullsjö bildar gemensamt avfallsbolag. Foto: Kristin Renulf

Klart med sortering av matavfall i Habo och Mullsjö

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna Jönköping, Mullsjö och Habo bildar ett gemensamt avfallsbolag. Det innebär bland annat att Mullsjö och Habo kommer att sortera matavfall och få soptunnor med åtta fack precis som Jönköping redan har.

Nyheten med att Jönköping, Habo och Mullsjö bildar ett gemensamt avfallsbolag presenteras på en presskonferens under måndagsförmiddagen.

– Vi har jobbat en längre tid med att hitta en regional lösning för avfallshantering och nu blir det så att vi går ihop med Mullsjö och Habo kommuner och bildar bolag, säger Mona Forsberg (s), kommunalråd Jönköpings kommun.

Nya soptunnor

För Mullsjö och Habo blir förändringen viktig eftersom hushållen där i dag inte har möjlighet att sortera matavfall.

– De kommunerna har det ute på entreprenad nu och är så klart jätteglada att det här äntligen är klart. Vi kör igång nästa år. 1 april startar det gemensamma bolaget och så sakteliga ska sedan soptunnor med åtta fack, som det är i Jönköpings kommun, införas även i Habo och Mullsjö, säger Mona Forsberg.

Arbetet inleds under 2017 och tanken är att hushållen i Habo och Mullsjö ska ha dessa tunnor år 2018.

– Vi kommer att erbjuda fastighetsnära insamling från och med årskiftet 2017/18, säger David Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Habo kommun.

Effektivare hantering

Enligt honom innebär nyordningen med att bilda gemensamt avfallsbolag att verksamheten kan effektiviseras och att kommuninvånarna i Mullsjö och Habo och Jönköping kan åka till vilken återvinningsstation de vill med avfall.

Men om det kommer innebära billigare soptaxa för invånarna i Habo kan han inte svara på.

– Vågar inte svara på det i nuläget, vi håller på att räkna på det, säger David Svensson.

Bildar kommunalt förbund

Kommunerna Värnamo, Gnosjö och Gislaved beslutade nyligen att bilda ett gemensamt kommunalt förbund som ska hantera avfallshanteringen. Förändringen införs under 2018.

– Man har valt två olika vägar men samma system med soptunnor med flera fack kommer att införas. Kanske kommer vi också att samarbeta med Jönköping, Habo och Mullsjö, säger Ronny Björkström, produktionschef på tekniska kontoret i Värnamo.

Vaggeryd finns i nuläget inte med i det gemensamma komunförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.