Hör ett smakprov från Les Miserables på Spira i Jönköping. Foto: SVT

Klassisk musikal sätts upp på Spira

Uppdaterad
Publicerad

70 miljoner människor har sett den hittills – musikalen Les Misérables. Nu sätts den upp på Spira i Jönköping med premiär på lördag.

I morgon är det premiär för Les Misérables på Spira i Jönköping, en musikal som bygger på Victor Hugos roman Samhällets olycksbarn från 1862.

Historien utspelar sig i det efter-revolutionära Frankrike, där Jean Valjean, som blir frigiven från fängelset, kämpar för att lämna sitt forma liv och bygga upp ett nytt för sig själv och sin styvdotter.

Kalle Malmberg spelar Marius, en student som ställs inför ett svårt val i Les Misérables. Foto: SVT

– Historien handlar om människor som kämpar. För frihet och för upprättelse, för kärleken och den politiska kampen. Det finns inte någon på scenen som inte kämpar för sitt liv för någonting som de tror på, säger Kalle Malmberg som spelar Marius, en student och revolutionär som ställs inför ett svårt dilemma.

LÄS MER: Phantom-stjärnan som vill stå på egna ben

Marius tvingas välja mellan att riskera sitt liv i revolutionen eller sin nya kärlek Cosette, som spelas av Emmi Christensson från Falkenberg.

Flera berättelser i en

Trots att det var 37 år sedan musikalen sattes upp för första gången är den fortfarande populär. Den har sett av 70 miljoner människor världen över och har visats i 43 länder.

– Det är så många berättelser i en, så man kan alltid känna igen sig i någon av alla karaktärer på scen. Det är mångfalden som gör den överlägsen, säger John Alexander Eriksson, skådespelare från Jönköping som är med i ensembeln.

John Alexander Eriksson ingår i ensemblen och är ersättare för rollen som Javért. Foto: SVT

Ett engelskt produktionsteam står för bland annat regi, musikaliska arrangemang, scenografi och kostym.

Musikalen spelas december ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.