Foto: Ur förundersökningen

Knivskar butiksanställd – döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man från Höglandet döms nu till rättspsykiatrisk vård efter ett rån mot en skobutik i Nässjö i slutet av mars förra året. I samband med rånet skar 18-åringen ett butiksbiträde i hakan med en kniv.

Enligt domen kom mannen in i butiken och hotade butiksbiträdet med kniven. Han tvingade henne att öppna kassan och försvann med drygt 1000 kronor.

I samband med rånet skar sig mannen i fingret och blev senare omplåstrad i en mataffär.

Erkände direkt

Polisen kunde några månader senare gripa 18-åringen och han erkände direkt att han rånat skobutiken i Fenixgallerian.

”Kniven hade han snattat tidigare i en butik. (…) Han gjorde det för att han behövde pengar till cannabis”, står det i domen.

Butiksbiträdet fick sy såret på hakan med flera stygn och har mått psykiskt dåligt efter händelsen.

”Hon har fått svårt rent allmänt med att vara ensam. Hon har också svårt för att vistas i stora folksamlingar. Hon känner sig otrygg”, uppger tingsrätten i domen.

Mannen döms även för att ha stulit flera snusdosor från en bensinmack i Nässjö och för att ha burit kniv på allmän plats.

”Allvarlig psykisk störning”

Enligt domen har han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som kommit fram till att han ”begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning”.

Eksjö tingsrätt dömer därför honom till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen ska även betala över 66.000 kronor i skadestånd till butiksbiträdet och skoaffären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.