Det är många äldre som uttryckt missnöje efter att en av maträtterna tagits bort och många undrar varför. Den största anledningen enligt äldrenämnden är att man har svårt att rekrytera nya kockar – att hitta personal med rätt kompetens att driva ett storkök är inte helt lätt.
– Det är anledningen till att vi gör denna förändring, det handlar inte om besparingar, säger Ann-Marie Hedlund, ordförande i äldrenämnden.
Hade ni haft kvar två rätter om rekryteringsläget vore annorlunda?
– Det är svårt att svara på. Vi har en framtid med väldigt många fler äldre och vi gör all denna planering för att möta det behov vi tror kommer att komma, säger hon.
Maten blir mer näringsrik
Ann-Marie Hedlund berättar om de många fördelar som hon menar finns med att servera och fokusera på endast en maträtt.
– Vi har sett att matsvinnet blir mindre och att maten blir mer näringsrik.
Att maten blir mer näringsrik handlar om att det är lättare att byta ut fler halvfabrikat när man fokuserar på en rätt. Redan idag är det många specialrätter som ska tillagas som är mycket tidskrävande.
– Vi har mängder med anpassningar varje dag av olika skäl, inte bara allergier, utan det har till exempel att göra med att maten ska vara lätt att tugga för de äldre, säger Ann-Marie Hedlund.