Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cykelköket i Jönköping. Foto: SVT

Köksmästarna lär ut hur du lagar och bygger en cykel

Publicerad

Det första cykelköket öppnade i Malmö och Jönköpings cykelkök är det fjärde i Sverige. Förutom att fungera som en återvinningscentral och verkstad för cyklar är det också en mötesplats för både unga och vuxna.

– Det handlar om att återanvända gamla cyklar som någon har slängt. Kommunen eller hyresvärdar plockar upp cyklar och skänker till oss och vi försöker ge nytt liv så att de kan rulla igen, säger Juan Robayo som är köksmästare på cykelköket i Jönköping.

En av verksamhetens pelare är att förbättra folkhälsa och miljö.

– Det hjälper till att avlasta miljön, man köper nytt och det måste transporteras grejer. Det hjälper också ekonomiskt, många personer har inte råd att köpa en dyr cykel så i stället kommer de hit och här får de hjälp med den kunskapen som finns, säger Juan Robayo.

Lärde sig språket

Thomas Cyron kom hit från Tyskland för att studera på högskolan i Jönköping och han har lärt sig mer än att laga cyklar.

– Det var ungefär två och ett halvt år sedan jag besökte cykelköket och redan från första dagen ville jag ställa upp som volontär. Jag lärde mig svenska här faktiskt, säger Thomas Cyron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer