Natten till måndagen var den kallaste som uppmätts under april månad i Hagshult, på 30 år. Foto: TT

Kallaste natten i april på 40 år i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Natten till måndagen blev den kallaste på 40 år som uppmätts under april månad i Jönköpings län. -8,5 grader visade temperaturen i Hagshult i Vaggeryds kommun.

Inte sedan 1981 har det varit så kallt under en natt i april. Då var temperaturen i Hagshult nere på -10,7 grader. Det visar statistik från SMHI.

– Hagshult kan man säga är lite av Jönköpings läns köldhål. Det brukar vara en station som sticker ut, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Vinden avgör

Och det är framförallt vindarna som avgör temperaturen. Blåser det blandas temperaturen upp med värmen från marken, men om det är vindstilla går värmen istället rakt upp.

– Man kan jämföra med när man spär ut saft. Ju mer vatten desto svagare blir saften, säger Alexandra Ohlsson.

Natten till måndagen var både klar och vindstilla vilket kan förklara den låga temperaturen. Och kylan verkar hålla i sig i hela Jönköpings län ett bra tag framåt.

– Det är ganska blygsamma temperaturer om man tittar framåt. Framför allt kommande natt ska det bli kallt.

Så det kan bli ett nytt köldrekord snart igen?

– Ja, det återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer