Linda Jansson, enhetschef, är glad över att sommarens kollo kommer kunna genomföras. Men med vissa förändringar. Foto: Kristin Renulf / SVT / TT

Kollo kommer genomföras – ovanligt stort söktryck i år

Publicerad

Ovanligt många barn i Jönköpings kommun vill åka på kollo i sommar. Och trots coronaviruset kommer lägren att genomföras, men med vissa förändringar.

I år har 80 fler barn än förra året sökt till sommarkollo för barn i mellanstadiet i Jönköpings kommun. Och de 180 platserna som finns har lottats ut bland totalt 240 barn.

Flera anpassningar har gjorts för att lägren överhuvudtaget ska kunna genomföras med tanke på Folkhälsomyndighetens rekommendationer på grund av coronasmittan.

– Vi kommer faktiskt att kunna ta emot fler barn men har gjort lägren lite kortare. Vi har halverat veckorna och kommer kunna ha två läger med 30 barn per vecka, säger Linda Jansson, enhetschef Ung fritid på kultur- och fritidsförvaltningen i Jönköping.

”Har hittat en bra lösning”

Barnen kommer att sova och äta mer åtskiljt och aktiviteter genomförs i mindre grupper. Förändringarna har gjorts i samråd med bland annat skolläkare. Och i stället för att som vanligt, ha 48 barn per vecka, blir det alltså nu fler som får möjlighet att åka på kollo.

Men kan ni garantera barnens säkert utifrån coronaperspektivet?

– Vi kommer göra allt vi kan för att göra så gott vi kan. Allt från hygien till avstånd och kontakt med föräldrar och så vidare.

Vad tror du det beror på att fler har sökt till kollo i år?

– Jag kan bara spekulera, men eftersom man inte kan resa i år så ser nog många det här som en fantastisk sommarlovsmöjlighet att få komma iväg ett par dagar på läger, säger Linda Jansson.

Hon fortsätter:

– Jag är jättetacksam att vi kan genomföra vår sommarverksamhet på ett så här bra sätt. Vi har försökt hitta lösningar och det tycker jag att vi har gjort på ett jättebra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.