Johanna Hänninen är enhetschef på Jönköpings kommuns livsmedelsenhet. Foto: Privat/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT arkivbild

Kommun har beslagtagit 100 kilo kött från affär

Publicerad

Jönköpings kommuns miljö- och hälsoskyddsförvaltning har beslagtagit 100 kilo nötkött och fågel från en butik. Orsaken är att köttet, som är importerat, saknar handelsdokument och bevis på att det är salmonellafritt.

Köttet förvaras nu i frysboxar hos kommunen i väntan på att affären får fram giltiga intyg, annars kommer köttet att förstöras.

– De har några veckor på sig, max någon månad, säger Johanna Hänninen som är enhetschef på Jönköpings kommuns livsmedelsenhet.

Slog till mot samma butik förra året

Det är andra året i rad som kommunen beslagtar kött från butiken, vilket Jönköpings-Posten var första med att berätta. Förra året var det 80 kilo och efter det har livsmedelsenheten haft ögonen på affärens köttimport.

– Det är väldigt viktigt för människors hälsa, därför är vi noggranna, säger Johanna Hänninen.

Köttet som tagits i beslag har importerats via Nederländerna, men varifrån det kommer från början är inte känt.

Ovanligt med köttbeslag

Enligt Johanna Hänninen är det här köttbeslaget det enda som kommunen genomfört i år. Samtidigt berättar hon att de har blivit noggrannare med kontrollerna.

– Vi har blivit lite tuffare, det är viktigt för att folk inte ska bli sjuka, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer