• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en elbil på Dingergatan i Eskilstuna med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Sammanlagt ska 734 fönster och 2 500 löpmeter fog bytas ut. Foto: Philip Naskret/SVT

Kommun måste böta för utebliven stödinsats

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Vetlanda kommun beslutade att en ungdom beviljats korttidsvistelse hos en stödfamilj har inget hänt på över 14 månader. Nu dömer Förvaltningsrätten kommunen att betala en straffavgift tills beslutet blir verkställt.

Enligt domen fattade Vetlanda kommun beslutet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade den 26 september 2016.

Då beviljades ungdomen korttidsvistelse i 2,5 dygn per månad utanför det egna hemmet.

”Insatsen korttidvistelse kan ha avgörande betydelse för en ungdom som liksom i detta fall behöver miljöombyte, få umgås med andra och få stöd med aktiviteter samtidigt som föräldern behöver avlastning”, står det i domen.

Inget hände

Men sedan hände ingenting. Slutligen ansökte Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att Vetlanda kommun skulle tvingas betala en särskild avgift för att de inte verkställt beslutet.

”Det är särskilt allvarligt att en ungdom ska behöva vänta så länge på att få tillgång till den beviljade insatsen”, uppger IVO enligt Förvaltningsrätten.

IVO menade att avgiften skulle ligga på 2500 kronor i månaden fram tills ungdomen fått insatsen.

Tvingas betala

Nu dömer Förvaltningsrätten kommunen att betala straffavgiften. Avgiften ska betalas från den 26 mars 2017 fram tills ungdomen fått tillgång till korttidsvistelserna.

”Av utredningen framgår att det har gått mer än 14 månader från beviljad insats, och korttidsvistelsen har såvitt framgår ännu inte verkställts. Denna tid kan inte anses skälig”, skriver Förvaltningsrätten i domen.

Vetlanda kommun har haft möjlighet att yttra sig ärendet, men inte gjort det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer