Jönköpings kommun får priset för bland annat Normstorm. Foto: SVT

Kommun prisas för jobb med medmänsklighet

Publicerad

Jönköpings kommun har utsetts till Årets medmänskliga kommun 2019. 

Kommunen får priset för att rättighets- och inkluderingstänk genomsyrar verksamheten. Kommunalrådet Ilan De Basso (S) är glad och hedrad över utmärkelsen. 

– Vi arbetar aktivt med bland annat frågor kring jämställdhet, integration och rättigheter för barn och funktionshindrade. Där är också korsbefruktningen mellan kommunens verksamheter och det ideella föreningslivet väldigt viktigt, säger han i ett uttalnade. 

”En förebild”

Som exempel på kommunens arbete med unga nämner juryn som exempel utställningen “Normstorm” och initiativet “Dags för EU-tjafs”. Även kommunens samverkansstruktur kring psykisk, fysisk och social hälsa för barn och ungdomar lyfts fram. 

– Jönköping är en förebild för andra kommuner i Sverige, säger Nadine Ghawi, strateg på fackförbundet Vision och medlem i juryn. 

Det är andra gången som priset Årets medmänskliga kommun delas ut. Vinnaren väljs utifrån förslag som skickats in från kommuntjänstemän. Priset delas ut på Fotografiska i Stockholm i samband med Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti – Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet.  

Förra året var det Falköpings kommun som fick utmärkelsen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.