Foto: TT

Kommun stämmer städbolag på 22,5 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera reklamationer om dålig eller helt utebliven städning, förstörda golv och avtalsbrott, stämmer Tranås kommun det företag som har ansvarat för städningen i kommunens lokaler sedan maj 2016.

Redan under första året började problemen med företaget som haft städentreprenaden i samtliga Tranås kommuns lokaler, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Enligt Tranås kommun har företaget exempelvis använt sig av outbildad personal. De ska också ha använt personal som inte varit svenskspråkig, vilket ses som en allvarlig säkerhetsrisk eftersom farliga kemikalier hanteras i jobbet. Städföretaget har inte lämnat utdrag ur brottsregistret för personal som arbetar på platser där det finns barn, vilket är ett krav. Dessutom ska företaget inte heller ha använt de skurmaskiner som ska användas enligt avtalet.

Stämning och motstämning

Redan i december 2016 tog kommunen kontakt med en oberoende städkonsult för att få bukt med problemen med det upphandlade städföretaget, men utan resultat. Efter att kommunen då valt att hålla inne betalningen av fakturor stämde städföretaget Tranås kommun på 1,7 miljoner kronor.

Nu väljer alltså kommunen att motstämma städföretaget på cirka 22,5 miljoner kronor eftersom kommunen anser sig åsamkats stor skada både ekonomiskt, arbetsmiljömässigt och ryktesmässigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.