Foto: TT/arkivbild

Kommunal oroat: ”Anställdas hälsa riskeras på länssjukhuset Ryhov”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön är på många sätt för dålig för anställda på länssjukhuset Ryhov menar fackförbundet Kommunals skyddsombud. Under onsdagsmorgonen har en skriftlig begäran om åtgärder skickats in. Det gäller operationsavdelningen, intensivvårdsavdelningen och covidavdelningen.

Skyddsombudet har gjort en så kallad 6:6 a-anmälan, vilket innebär att man ser risk för de anställdas hälsa. Enligt uppgifter till SVT handlar det bland annat om de långa arbetspassen som anställda har fått under coronapandemin. Kommunal har 300 anställda varav 80 undersköterskor på de aktuella avdelningarna.

– Vi upplever en väldigt ansträngd arbetsmiljösituation i samband med coronapandemin. Vi vill ha svar på vissa frågor angående det, säger Thomas Olsson, ombudsman Kommunal.

Corona Jönköping

Sår på näsan

Ann-Christin Rydberg som är undersköterska och skyddsombud berättar om svåra förhållanden på hennes avdelning. Hon visar bilder med sår på näsan efter att hon använt en skyddsmask. Ett av de problem hon pekar på är att det finns en klar risk att de anställda drabbas av ohälsa eller olycksfall på grund av långa arbetspass som ska utföras i personlig skyddsutrustning, vilket innebär en extra påfrestning.

Enligt skrivelsen från Kommunal har undersköterskor på länssjukhuset Ryhov fått arbetsuppgifter som de inte fått någon form av inskolning för att kunna utföra.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig berättar för SVT att region Jönköpings län kommer att gå igenom de krav Kommunal nu kommit med tillsammans med dem.

I klippet ovan ser du intervjun med Kommunals skyddsombud Ann-Christin Rydberg och Hälso- och sjukvårdsdirektören Mats Bojestig.

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel skrev vi att Kommunal hotade med skyddsstopp, men den åtgärden har inte varit aktuell, enligt facket. Uppgifterna var därmed felaktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet