Kommunstyrelsens ordförande i Habo, Gunnar Pettersson (S) och Ann-Marie Nilsson (C) kommunalråd i Jönköping. Foto: SVT

Kommunalråden i Habo och Jönköping skeptiska till sammanslagning

Publicerad

Kommunalrådet i Jönköping Ann-Marie Nilsson (C) vill satsa på samarbete i stället för en stor kommun tillsammans med Habo och Mullsjö. Kommunstyrelsens ordförande i Habo, Gunnar Pettersson (S), är inne på samma linje.

Tankesmedjan Intelligence Watch presenterade under måndagen ett förslag om att 77 kommuner i södra Sverige ska bli 44. Jönköpings läns 13 kommuner skulle enligt förslaget bli sex. Rapporten presenteras i samband med en konferens där representanter från många kommuner, bland annat Habo och Jönköping kommer att finnas med.

Viktigt med samarbete

Men kommunalrådet i Jönköping, Ann-Marie Nilsson (C), ser inte att Jönköping behöver bli större.

– Jag tror inte att allt blir bättre bara för att kommuner blir större. Undersökningar när det gäller kvalitén i exempelvis skola och omsorg visar att så alls inte behöver vara fallet.

Hon tror i stället på att det är viktigt med samarbete mellan kommuner och nämner bland annat det nystartade avfallsbolaget där Jönköping, Mullsjö och Habo ingår.

Kommunstyrelsens ordförande i Habo, Gunnar Pettersson (S), tror också att samarbete kring kostsam samhällsservice kan vara en bättre väg att gå. Han lyfter också fram det nystartade avfallsbolaget och att Mullsjö och Habo har en gemensam miljöförvaltning. Han ser en del faror med större kommuner.

– Jag tror att det finns en risk att ytterområden lätt blir bortglömda i en större kommun. Sedan är det ju så att politiken kommer längre ifrån medborgarna i en större kommun.

Initiativ från småkommuner

Senast i oktober 2019 ska en statlig kommunutredning presenteras och Habo, Mullsjö och Jönköping kommer att finnas med i den studie som Sveriges kommuner och landsting (SKL) gör.

Kommunalrådet i Jönköping, Ann-Marie Nilsson stänger dock inte helt dörren för kommunsammanslagningar i framtiden. Hon menar också att de som stor kommun har ett ansvar om en mindre kommun vill diskutera en sammanslagning.

– Men jag tror att det är viktigt att initiativet kommer från de små kommunerna själva, säger Ann-Marie Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet