Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialchefen Anders Holmqvist visar en av de tomma lägenheterna i Gislaveds kommun i klippet. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Kommunen har hyrt lägenheter till ukrainare sedan maj – står fortfarande tomma

Uppdaterad
Publicerad

I våras tog Gislaveds kommun fram boende till skyddsbehövande från Ukraina. Men behovet har inte varit så stort och därför står nu flera lägenheter tomma.

I våras fick Gislaveds kommun fördelningstal av Migrationsverket – prognosen var att kommunen skulle förbereda sig för att kunna ta emot 82 skyddsbehövande från Ukraina. Från den 1 maj i år hyrde de då 17 lägenheter av det kommunala fastighetsbolaget. i nuläget är det ett tiotal som har flyttat in. 

– Det är tre lägenheter som är bosatta av flyktingar från Ukraina, resterande står tomma. Vi får ju pengar av Migrationsverket för att hyra lägenheterna men vi har andra personer som skulle kunna hyra dem, så det blir ju ett slöseri, säger Anders Holmqvist som är socialchef i Gislaveds kommun.

Färre ukrainare i länet

Migrationsverket menar att det främsta skälet till att få kommit till Gislaved är att man försökt följa närhetsprincipen och se till att de som bott på tillfälligt boende i en kommun i första hand ska få fortsätta bo i den kommunen.

– Men för att uppnå en jämnare fördelning kommer vi framöver att prioritera anvisningar till de kommuner som hittills har tagit emot få personer, säger Nadine Sohier, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Den första juli i år trädde en ny lag i kraft som innebär att kommunerna ansvarar för att tillhandahålla boende till skyddsbehövande från Ukraina. Enligt prognosen från Migrationsverket skulle 1014 personer komma till länet men endast mellan 25-30 procent har kommit hit, enligt Länsstyrelsen.

– Vi förstår att det kan vara svårt för kommunerna att förbereda, vi har utgått från prognoser om hur många som ska komma men mycket beror på omvärldsläget, säger Nadine Sohier.

Se mer från de tomma lägenheterna i Gislaved i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer