”Det enda vettiga är att lånefinansiera”, säger Ann-Marie Nilsson(C), kommunstyrelsens ordförande i Jönköping Foto: SVT

Kommunen nöjda över Sverigeförhandlingens besked

Uppdaterad
Publicerad

Höghastighetsbanan bör byggas snabbt och flera sträckor bör påbörjas samtidigt. Det beskedet kom från Sverigeförhandlingen när de presenterade sin utbyggnadsstrategi i Almedalen.

– Det är ett glädjande besked för Jönköping, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

När Sverigeförhandlingen presenterade sin utbyggnadsstrategi för höghastighetsjärnvägen i dag konstaterade de att både sträckan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö bör byggas ut snabbt, för att samhället ska kunna dra nytta av investeringarna.

Enligt Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Jönköping är det ett glädjande besked.

– Det är bra att man poängterar vikten av att bygga helheten och det är viktigt att de också påtalar vikten av den fortsätta planeringen så att vi kan komma vidare med bostadsbyggande och gynna tillväxten i vår kommun, säger Ann-Marie Nilsson (C), i ett pressmeddelande.

Vill finansiera med lån

Sverigeförhandlingen vill att höghastighetsbanan ska finansieras via statliga anslag och lån i Riksgälden, eftersom att man då kommer kunna bygga båda sträckorna samtidigt och ha höghastighetståg i drift runt år 2035. De menar att om banan endast finansieras med anslag kan banan vara klar tidigast år 2064.

– Det enda vettiga är att lånefinansiera. Systemet måste byggas som en helhet, inte i delar och i otakt med varandra. Vi riskerar annars att bygga omodernt och att det tar för lång tid. Med lånefinansiering får vi en järnväg inom överskådlig tid som kan ge fantastiska effekter för Jönköping, säger Ann-Marie Nilsson (C).

Om man av finansiella skäl måste prioritera, menar Sverigeförhandlingen att sträckan Stockholm-Göteborg bör prioriteras framför Stockholm-Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.