Foto: SVT

Kommunen gör kovändning – ok att smycka vid sin butik

Publicerad

Efter en hel del diskussioner mellan butiksägare, kommun och polis så har kommunen nu förtydligat sina regler vad gäller utsmyckning utanför butiker, restauranger och hotell. Det är ok – till en viss gräns.

Jönköpings kommun informerade under torsdagen butiksägare att man inte kommer att kräva att de och andra näringsidkare söker tillstånd för att smycka sin entrén och intill sin fasad.

Flera som driver sin verksamhet i centrala Jönköping blev under våren upprörda när kommunen och Polisen gick runt och informerade om att tillstånd alltid krävs. Efter en dialog är nu beskedet att så länge exponeringen följer riktlinjerna krävs inget tillstånd.

”Viktigt med levande stadsbild”

– Vi tar denna fråga på allvar och vill självklart att det ska vara en levande stadsbild som gynnar näringsidkare samtidigt som det ska vara funktionellt och tillgängligt för alla som rör sig i staden, säger Mona Forsberg (S), kommunalråd på Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.

Så ser riktlinjerna ut:

Butiksutsmyckning får ske max 40 cm ut från butiksfasaden och är tillåten utan tillstånd om:

• Det finns en sockel som är 10 cm hög eller en tvärslå 10 cm upp från marken.

• Blomkrukor är minst 50 cm höga och ha en solid och tung sockel för att kunna stå stadigt.

• Inga föremål placeras på trappsteg.

• Fri passage på 150 cm av gångytan finns kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.