Foto: SVT

Kommunen tvingas anställa obehöriga till HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde nyanställd vid kommunens HVB-hem i Jönköping har inte rätt behörighet. Många av dem har inte heller kontrollerats i polisens belastningsregister, trots att det är ett lagkrav att alla personer som arbetar med barn ska visa ett sådant innan de anställs.

– Vi anställer folk varje dag, trycket är enormt, säger Karl Gudmundsson, socialdirektör i Jönköpings kommun.

Antalet ensamkommande flyktingbarn har ökat snabbt och kommunen har öppnat sju hem för vård och boende, så kallade HVB-hem, sedan i somras.

Enligt Gudmundsson är var fjärde som anställs nu inte behörig, enligt de krav kommunen satt upp. Kommunen vill att de som arbetar på HVB-hemmen har minst tvåårig högskoleutbildning, ett krav som man nu fått gå ifrån.

– Nu har vi sänkt kraven. Vi vill att de åtminstone har gymnasiekompetens och sedan anställer vi folk med sunt förnuft. De får inte heller några fasta anställningar innan vi hunnit kolla referenser, säger han.

Kollar inte belastningsregistret

För att arbeta med barn krävs att personen har lämnat ett utdrag ur belastningsregistret, något som kan ta flera veckor att få. Även där hinner nu kommunen inte vänta, vilket i praktiken innebär att dömda personer skulle kunna få arbete med de nyanlända barnen till dess att utdraget kommit.

– Hittills har vi inte behövt avskeda någon som inte har fungerat, och de jobbar alltid minst två personer, så det finns en viss säkerhet.

På Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är man medveten om problemet. Birgitta Hagström, avdelningschef på IVO, säger till SVT Nyheter Jönköping att man har en utökad förståelse för kommunernas situation.

– Men vi är ytterst observanta vad det gäller barnens säkerhet, säger hon. Det här är en extraordinär händelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer