Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bilden är en arkivbild. Foto: TT, Gorm KallestadVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kommunen vädjar: Håll era barn hemma

Uppdaterad
Publicerad

Barnomsorgen i Jönköpings kommun är, liksom många verksamheter, hårt drabbad av personalbortfall. Vissa dagar är upp emot 40 procent av de anställda frånvaroanmälda.

– Just nu är vi i en riktigt kritisk situation, säger Anna Carlsson (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Jönköping.

Därför uppmanar nu kommunen föräldrar till så kallade 15-timmarsbarn att hålla dem hemma.

– En del av vårdnadshavarna måste ha tillgång till barnomsorg, om de har samhällsviktiga tjänster och då vill vi kunna ha öppet så att samhället kan fungera som det ska göra.

I klippet kan du höra Anna Carlsson berätta om avgiftreducering för barn som är hemma

Tufft på fler håll

Läget är allvarligt även i länets andra kommuner. Bland annat i Vetlanda har en förskola fått stänga på grund av att personalen är borta.

– Det är för många borta för att vi ska kunna bedriva verksamheten. Det beror inte på intern smittspridning och vi har inte haft någon dialog med smittskydd i frågan. Personalfrånvaron är helt enkelt för hög av olika anledningar, skriver Britta Utter, grundskolechef i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet