Foto: SVT

Jönköpings kommun: Vi följer föreskrifterna när vi stoppar elevpraktik i vården

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna i årskurs ett hann bara vara ute på sin praktikförlagda utbildning i en dag, innan socialförvaltningen meddelade att eleverna inte längre kunde tas emot i äldreomsorgen på grund av smittorisken.

– Vi har en pågående pandemi och det är svårt att säga välkommen till en arbetsplats där det finns en risk att bli smittad, säger socialdirektör Stefan Österström.

Fortsätter i andra kommuner

Enligt Arbetsmiljölagen får personer under 18 år inte arbeta i miljöer där det finns en smittorisk. Men i andra kommuner har elevpraktiken ändå kunnat fortgå så länge det inte finns smitta på den avdelning där de arbetar.

Corona Jönköping

I föreskriften från Arbetsmiljöverket står det: ”Minderåriga ska därför inte utföra arbetsuppgifter inom vård och omsorg där det finns patienter eller brukare med konstaterad eller misstänkt covid-19.”

– Jag har kollat med andra kommuner och av de 7-8 som jag haft kontakt med är det ingen annan kommun som stänger ner elevpraktiken, säger Susanna Söderholm, koordinator på Lärlingsakademin.

Tufft för personalen

I motsats till andra kommuner trycker Jönköping på att risken att smittas är fortsatt hög.

– Covid-19 är en samhällsfarlig sjukdom och vi har ett smittoläge där hög spridning råder. Hur andra kommuner gör är svårt att ha någon uppfattning om, säger Stefan Österström.

Men varför kan eleverna inte vara på de avdelningar där det inte finns smitta?

– Covid-19 är en samhällsfarlig sjukdom och föreskrifterna säger att unga inte ska arbeta i riskmiljöer.

Beslutet att inte ta in elever sträcker sig till mitten av januari.

– Nu har vaccinationer påbörjats, det kan göra att vi under kommande termin ändrar beslutet, säger Stefan Österström.

Kan inte ta examen i tid

Eleverna på Lärlingsakademins vård- och omsorgsprogram i Jönköping riskerar att inte få avsluta sina utbildningar i tid. Detta eftersom den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen inte kan genomföras.

På lärlingsakademin bedrivs mer än hälften av utbildningen på en arbetsplats.

– Det känner vi till och vi kan bara beklaga. Det ligger i vårt intresse också att eleverna blir klara med sina utbildningar. Just nu har vi en hög smittspridning och risken för att smittas är stor, säger Stefan Österström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet