Mia Chaib är planchef på Socialförvaltningen i Jönköping. Foto: SVT

Kommunen: Vi måste bygga mer för alla

Publicerad

På socialtjänsten i Jönköping försöker man hjälpa socialt utsatta att få tak över huvudet. Men ofta handlar det om en tillfällig hjälp och den allmänna bostadsbristen gör att de grupperna som socialtjänsten har att företräda har det än tuffare.

Mia Chaib är planchef på Socialförvaltningen i Jönköping, med fokus på bostäder och lokaler.

– Vi kan se att det har blivit tuffare. De som söker hjälp är inte bara de klassiska grupperna som socialtjänsten brukar hjälpa utan hemlösheten slår på alla grupper.

För en person som tidigare i livet haft problem med sitt boende, kan det bli svårt att få en ny lägenhet då det saknas referenser.

Jönköpings kommun försöker hålla ner antalet hemlösa genom att erbjuda andrahandskontrakt, där kommunen står som hyresgäst.

– Vi har valt den här lösningen i större utsträckning än andra, likvärdiga kommuner.

En hemlös är en hemlös för mycket

Trots det är 55 personer i kommunen akut bostadslösa, enligt Socialstyrelsens kartläggning.

– Det är en för hög siffra, men det hade det varit om det så bara varit en enda person, säger Mia Chaib.  Sannolikheten är stor att vi har ett stort mörkertal.

Enligt Mia Chaib går bostadsefterfrågan i sjok. Nu har många kommit till Sverige, samtidigt som färre bostäder byggts.

– Och de bostäderna som byggs nu är oftast för dyra för de som vi har att göra med. Men de behövs ändå. De är en del av det stora pusslet som vi måste lägga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.