Skyddsvisiret på bilden är inte det som Vetlanda kommun har använt. Foto: TT/arkivbild

Kommunens skyddsutrustning var inte godkänd

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket förbjuder Vetlanda kommun att använda två sorters skyddsutrustning i samband med covid-19.

Två produkter uppfyller inte de krav som ställs och det innebär att Vetlanda kommun förbjuds att använda en typ av visir och en typ av andningsskydd. Det framkom efter en inspektion som Arbetsmiljöverket gjort inom hemsjukvården.

– Det är personlig skyddsutrustning som granskats, det vill säga utrustning som är till för att skydda personalen från smitta, säger Carolina Hall, områdeschef och ansvarig för hemsjukvården i kommunen i ett pressmeddelande.

Corona Jönköping

Saknar CE-märkning

De visir som inte längre får användas som personlig skyddsutrustning är ett delvis egentillverkat visir där kommunen fått visirbågar skänkta och sedan monterat plast själva. Andningsskyddet är tillverkat i Kina och inköpt gemensamt med kommunerna på höglandet. Anledningen till att skyddet inte får användas är att det saknar CE-märkning eller tillfälligt godkännande av Arbetsmiljöverket.

– Kraven på skyddsutrustning har ändrats vid flera tillfällen under våren och det har också varit svårt att få tag på utrustning. Det är ändå självklart att vi ska använda godkänd utrustning så långt det bara går, säger Ulrika Ribbholm, ställföreträdande vård- och omsorgschef.

Enligt kommunen ska ingen personal ha smittats av covid-19 på grund av utrustningen. Det råder inte heller någon brist på godkänd skyddsutrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet