Foto: SVT

Kommunfullmäktige beslutade att avveckla Grennaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Jönköping beslutade i dag att Grennaskolan ska läggas ner. Fullmäktige beslutade även att biogasanläggningen i Jönköping ska avvecklas.

Allt färre elever har sökt sig till Grennaskolan på senare år. Av de 87 elever som går ut nian på Ribbaskolan i sommar har endast en sökt sig till gymnasiet på Grennaskolan. Totalt fanns endast två sökande till gymnasiet där i höst. Därför har kommunstyrelsen i Jönköping lämnat ett förslag till fullmäktige att verksamheten vid Grennaskolan ska avvecklas.

Förslaget innebär att avveckla Grennaskolan genom att antagning av nya elever stoppas i höst. De elever som går på skolan i dag ska kunna läsa klart sin utbildning om de vill. Kommunstyrlesen vill samtidigt att Gränna International Campus AB ska avtala med högskolan i Jönköping om högskoleförberedande utbildningar i Gränna.

Till hösten omfattar avtalet 75 fasta platser, men med möjlighet till ytterligare 25.

– På så vis kan Gränna förbli en studieort med internationell profil, sa Andreas Sturesson (KD) när förslaget presenterades för några veckor sedan.

Kommunfullmäktige beslutade under torsdagseftermiddagen att ge bifall till kommunstyrelsens förslag.

Beslut om biogasanläggningen

En annan fråga som var uppe till beslut i fullmäktige var biogasanläggning på Torsviks vara eller inte vara. Förslaget som kommunfullmäktige hade att ta ställning till var om biogasproduktionen i Jönköping ska avvecklas. Anläggningen är tio år gammal och har gått med stora förluster i många år. För att driva produktionen vidare krävs investeringar på runt 200 miljoner kronor uppgav kommunalrådet Ann-Mari Nilsson (C) under fullmäktigemötet.

Enligt förslaget ska kommunstyrelsen också se över möjligheten att samverka om biogasproduktionen regionalt eller att en extern aktör tar över.

– Det ska vara en styrd avveckling där vi producerar biogas i anläggningen parallellt med att vi utreder regional samverkan eller privata aktörer som vill driva en biogasproduktion, sa Ann-Mari Nilsson i talarstolen i fullmäktige.

Miljöpartiet var kritiska till den snabba avvecklingen.

– Den stora skillnaden är att ni vill lägga ner. Vi vill fortsätta tills vi har en annan lösning, sa Mats Weidman (MP).

Vid omröstningen beslutades att avveckla biogasanläggningen enligt kommunstyrelsens förslag. 70 ledamöter röstade ja och nio var emot. Två ledamöter var frånvarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.