I klippet ovan berättar Lars Bröms, centrumchef Asecs, hur de håller koll på hur många besökare som är inne på köpcentrumet. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Köpcentrum räknar besökarna

Uppdaterad
Publicerad

Asecs köpcentrum ska begränsa antalet besökare som befinner sig i lokalerna samtidigt för att minska risken för trängsel. Sensorer vid entréerna räknar alla som går in och ut.

Genom en programvara, som räknar ut antalet in- och utpasserande i realtid, kan centrumledningen hela tiden se hur många som befinner sig inne i köpcentrumet. Innan det uppstår trängsel kan ledningen beordra personal att slussa in besökarna.

Enligt Folkhälsomyndigheten får inte trängsel förekomma i julhandeln i år. Därför har alla ett ansvar att begränsa antalet inköp i butiker, inte handla i grupp och vid tider då många vistas i butikerna.

Corona Jönköping

Och man kan ska man helt undvika att i onödan vistas i affärers- och köpcentrums lokaler.

Räknar alla besökare

För att undvika trängsel använder Asecs köpcentrum de sensorer man har vid entréerna för att räkna alla som går in och ut och ha kontroll på hur många som befinner sig inne samtidigt.

– Det finns en nationell rekommendation från fastighetsägaren att varje person ska ha 10-20 kvadratmeter yta i genomsnitt och då Asecs är 50 000 kvadratmeter stort så har vi hittills aldrig varit i närheten av större trängsel än vad som rekommenderas, säger Lars Bröms, centrumchef vid Asecs köpcentrum.

Alternativa handlingsmetoder

Sedan tidigare har det varit möjligt att hämta beställda varor vid särskilda utlämningsstationer eller få varor hemkörda om man bor maximalt någon mil ifrån Asecs. Många butiker har också informationsskyltar med maxantal samtidiga kunder.

Men att räkna antalet besökare på plats i hela köpcentrumet är ytterligare ett steg för att minska risken för trängsel.

– Med teknikens hjälp har vi redan tidigare haft koll på hur många som är inne i Asecs, men nu har vi aktiverat ett larm som skickas ut till centrumledningen. Om det skulle närma sig och vara 80 procent av det rekommenderade antalet personer inne, och då börjar vår personal att slussa in människor så att vi inte överskrider rekommendationen, förklarar Lars Bröms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet