Det köptes mediciner till husdjur för cirka 25 miljoner kronor förra året. Foto: TT

Köpte mediciner till husdjur för 25 miljoner

Publicerad

Våra husdjur får en allt mer avancerad vård och förra året såldes det mediciner för drygt en miljard till sjuka husdjur i landet. I Jönköping län hamnade summan på cirka 25 miljoner kronor.

Försäljningsvärdet av läkemedel som skrevs ut av veterinär var drygt 1 miljard kronor förra året. Den största försäljningen stod Västra Götaland för, 280 miljoner kronor, enligt statistik från E-hälsomyndigheten.

– Behandlingen av sällskapsdjur har blivit mycket modernare och liknar allt mer humansjukvården, säger Kinfe Girma, läkemedelshandläggare på Jordbruksverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Idag är behandlingsmetoderna mer avancerade än tidigare och användingen av effektivare läkemedel och antiinflammatoriska medel har ökat.

De flesta av veterinärernas recept, 65 procent, skrivs ut till hundar. Därefter följer katter och hästar.

Även antidepressiva läkemedel till djur har ökat. Lis-Marie Johansson, klinikveterinär från Bredaryd och som arbetar på Anicura djursjukhus Jönköping berättar mer i klippet nedan.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Antidepressiva läkemedel till djur ökar. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer