Ann-Marie Nilsson (c), kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, och museichef Sergei Muchin har olika syn på hur mycket kommunen borde betala för länsmuseets verksamhet. Foto: SVT

Kostnaden för Jönköpings läns museum omtvistad

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Jönköpings kommun och dåvarande landstinget år 1997 kom överens om att bidra med ungefär lika mycket pengar till länsmuseets verksamhet har det skett en tydlig kostnadsglidning. Det visar en sammanställning som SVT tagit del av.

Mellan åren 1996 och 2017 har Region Jönköpings län betalat drygt 66 miljoner kronor mer för länsmuseets verksamheten än Jönköping kommunen. Sergei Muchin, chef på museet, önskar att Jönköpings kommun betalade lika mycket som regionen.

– Precis, det finns faktiskt ett avtal som säger att det ska vara så.

Sergei Muchin berättar att verksamheten skulle behöva ett tillskott på ytterligare fyra till fem miljoner kronor för att göra det möjligt att uppfylla de mål som är satta.

Vill inte betala mer

Men kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, Ann-Marie Nilsson (C) tycker inte att kommunen ska betala mer än vad de gör i dagsläget.

– Det är ju ett regionalt museum, säger hon.

Ann-Marie Nilsson menar att kommunen följer avtalet från 1997. I klippet hör du henne och Sergei Muchin berätta om sina ståndpunkter i frågan om hur länsmuseets verksamhet borde bekostas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.