Nu i helgen kommer fisketillsyns mannen Michael Bergström och en polis patrullera södra Vättern. Foto: privat

Kräftfisket i södra Vättern kontrolleras i helgen

Publicerad

Förra helgen var det kräftfiskepremiär i Vättern.

– Det blåsiga vädret gjorde att det inte var så mycket folk ute, säger fisketillsynsman Michael Bergström.

Enligt Bergström fick de som tog sig ut i blåsten förra helgen som regel ganska goda fångster. Nu i helgen väntas fler vilja prova fiskelyckan och under denna andra helgens fiske kommer fisketillsynsbåten att patrullera södra Vättern och runt Visingsö.

– Vi kommer att ha en polis ombord och det är ju bra. Då kan han ju också kontrollera nykterheten, säger Michael Bergström.

Inga tjuvfiskare ertappades

Under förra helgens kontroller togs inga tjuvfiskare.

– Det var före premiären som vi haft det allvarligaste tjuvfisket så här långt och där har några personer lagförts, säger Michael Bergström.

Och tillsammans med polis och skattemyndigheten kontrolleras kräftfisket lite extra i år.

– Man vill ju komma åt det avancerade tjuvfisket och svartförsäljningen. Skatteverket vill ju komma åt pengarna som går mellan plånböcker utan att det betalas skatt, säger Michael Bergström.

Tidigare år har det varit problem med personer som vittjar andras kräftburar. Något som fisketillsynen också försöker motverka.

– Om en yrkesfiskare i Östergötland får 300 burar tömda så blir det ju kännbart ekonomiskt.

Måste hålla storleken

Enligt Michael Bergström ser det ut att bli något bättre väder denna helgen och därför tror han att det blir fler kräftfiskare ute på sjön denna helg. Och när fiskarna tar sig in till land med sina fångster på söndag kan de komma att kontrolleras. Viktigt att tänka på för lite ovana kräftfiskare är att hålla koll på storleken på kräftorna.

– Alla kräftor som är under tio centimeter ska släppas tillbaka på fångstplatsen, säger Michael Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.