Foto: TT/Jessica Gow

Kraftig nedgång av sålda villor

Uppdaterad
Publicerad

Efter en stark uppgång på småhusmarknaden under årets första kvartal vänder nu trenden neråt. Under det andra kvartalet minskade antalet sålda småhus i samtliga län. I Jönköpings län har nedgången varit större än riksgenomsnittet.

Det är Lantmäteriet, som ansvarar för det nationella fastighetsregistret, som presenterar färska siffror på hur försäljningen av hus har utvecklats. Antalet sålda småhus minskade med 9 procent i landet och i länet är minskningen 14 procent.

– Under första kvartalet 2018 såg vi en uppgång av försäljningar jämfört med föregående år, eftersom många ville göra klart sin bostadsaffär innan amorteringskravet infördes. Nu ser vi en nedgång för samtliga län under andra kvartalet, vilket troligtvis är ett resultat av detta, säger Johan Bäckström, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Störst minskning

Procentuellt sett skedde störst minskning i Kronobergs län med 25 procent. Även Södermanlands län och Värmlands län såg stora minskningar på 23 respektive 21 procent.

I två län blev minskningen minimal. I Norrbottens och Jämtlands län minskade antalet sålda småhus endast med 1 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.