Arkivbild Foto: Junge Heiko/TT

Kraftig ökning av anmälda våldtäkter i Jönköpings kommun

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda våldtäkter ökade med 57 procent i Jönköpings kommun under förra året, men enligt polisen kan statistiken ge en missvisande bild. Som exempel finns ett enskilt fall där en man anmäldes för 36 våldtäkter mot en flicka.

Under 2015 anmäldes 79 våldtäkter och under 2016 anmäldes 124, skriver Jönköpings Posten.

– Det är en väldigt stor ökning och att det är så många människor som drabbas tycker jag är oroväckande, säger Eva Nilsson, gruppchef för brott i relationer till tidningen.

Enskilt fall påverkar statistiken

Stina Söderman på Brottsförebyggande rådet, Brå, säger till SVT Nyheter Jönköping att det kan bli stora skillnader i statistiken om ett fall gäller många anmälda övergrepp. Under 2016 misstänktes till exempel en man för 36 våldtäkter mot en flicka, övergrepp som ska ha pågått under flera års tid.

Mannen fälldes i tingsrätten bara för några av de anmälda våldtäkterna, men enligt Brå är fallet en förklaring till en del av ökningen eftersom varje misstänkt fall har registrerats som ett anmält brott. Det finns under förra året ytterligare fall där ett brottsoffer har utsatts för flera misstänkta våldtäkter av samma gärningsman.

Men antalet personer som anmält att de utsatts för en våldtäkt i Jönköpings kommun minskade i stället från 58 stycken 2015 till 51 förra året.

Ger missvisande bild

Anna-Karin Sjöstedt på polisen i Jönköping vill poängtera att siffrorna från Brottsförebyggande rådet, Brå, kan ge en missvisande bild.

– I sociala medier sprids bilden av att det blivit otryggare att vistas utomhus och den bilden är helt obefogad.

I stället är det så att antalet överfallsvåldtäkter i Jönköping halverades mellan åren 2015 och 2016. Under 2015 anmäldes tio våldtäktsförsök eller fullbordade våldtäkter utomhus, i fjol var det fem.

Även ofredande ökade

Under 2015 anmäldes 71 och under 2016 anmäldes 108 ofredande i Jönköpings kommun. Johanna Olseryd, kriminolog på Brottsförebyggande rådet, Brå säger till TT att hon tror att förra årets debatt kring sexuellt ofredande i samband med festivaler kan ha lett till ökningen av anmälningar.

– Relativt sett är det ganska lindriga händelser om man jämför med våldtäkterna, så här tror jag att det handlar mycket om en medvetenhet hos de som utsatt för den här typen av handlingar, att det man utsatts för faktiskt är brottsligt, säger Johanna Olseryd.

Fotnot: Den ursprungliga artikeln har kompletterats och uppdaterats med förklaringar till ökningen av antalet anmälda våldtäkter i Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer