Röken kan vara giftig. Foto: Casper Johansson

Brand i Gislaved spred ohälsosam rök

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten bekämpade under fredagskvällen en brand i en butik i centrala Gislaved. Kraftig rökutveckling gjorde att boende i området under dagen uppmanades att stänga fönster och dörrar.

En stor räddningsstyrka var på plats i Gislaved vid Skumplastboden som ligger på Mårtensgatan i centrala Gislaved. Rökdykare var inne i byggnaden för att släcka branden.

– Branden är så gott som under kontroll. Vi jagar fortfarande lite bränder som har gått in i väggar. Det är fortfarande lite rökutveckling, men inte i den omfattning som tidigare idag, säger Anton Fast, pressbefäl vid räddningstjänsten, vid klockan 20.45.

Räddningstjänsten kommer vara kvar på platsen hela natten. Som mest arbetade 50 personer med släckningsarbetet.

Ohälsosam rök

Eftersom det handlade om cellplast som brann kunde röken vara ohälsosam. Den som kände obehag uppmanades därför stanna inne och stänga fönster, dörrar och ventilation, samt uppsöka sjukvård om man mådde illa och kände yrsel.

Fyra personer sökte under kvällen sjukvård för att de reagerat på röken, enligt P4 Jönköping. Klockan 20 stängde vårdcentralen i Gislaved eftersom risken att få i sig skadlig rök ansågs ha minskat.

Butik evakuerad

ICA Kvantum som ligger mitt emot den brinnande byggnaden utrymdes och stängdes, och en del gator i området spärrades av.

Det var en förbipasserande som såg att det rök inne i lokalen och larmade SOS vid 14.30-tiden. Ingen person kom till skada och varför branden uppstod är oklart.

Släckningsarbetet pågår. Foto: Casper Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.