Se mötet mellan centrumchefen och representanter från Synskadades riksförbund. Foto: Jonas Tubbin/SVT

”Asecs omöjligt för synskadade”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen träffade representanter från Synskadades riksförbund Asecs centrumchef Lars Bröms. De framförde att det är nästintill omöjligt för en person med synnedsättning att handla ensam i köpcentret.

– Det är väldigt stora öppna ytor och det gör det svårt att navigera. Ett köpcentrum ska ju faktiskt vara till för alla, man ska kunna handla det man vill och behöver här även om man har en synnedsättning, säger Julia Lindahl som är ombud på Synskadades riksförbund i Jönköpings län.

Är aldrig där ensamma

De tre representanterna från förbundet säger själva att de aldrig är i köpcentrat ensamma och att alla de känner med synnedsättning upplever samma sak.

– Vi skulle önska att det fanns någon form av ledstråk, så att man kan känna med käppen och följa. Då skulle man kunna gå rakt fram istället för snett, säger Julia Lindahl.

”Jättepositivt”

Ett annat förslag från förbundet är att införa någon form av stödperson som kan ringas in om en person med synnedsättning anmäler sitt behov i förväg. Personen skulle då kunna visas var butiker ligger och få hjälp därinne.

– Jag tycker att det är jättepositivt att de tar initiativ till ett möte. I vår ombyggnad har vi mycket kontakt med tillgänglighetskonsulter och det här är ett bra komplement till det. Jag hoppas att vi kommer framåt och blir bättre, säger centrumchef Lars Bröms.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.