Kräver mer rehabilitering

Uppdaterad
Publicerad

Bara en av fyra hjärnskadade får den rehabilitering som de behöver. Det visar en stor enkätundersökning som föreningen Hjärnkraft presenterar i dag och nu kräver föreningen i Jönköpings län en speciell hjärnskadekoordinator inom vården.

Per-Erik Nilsson som bor utanför Lessebo drabbades av en hjärntumör 1985, för 28 år sedan.

Nu jobbar han för hjärnskadeförbundet – Hjärnkraft och han har sett en stor förändring sedan han gick sin rehabilitering i slutet av 80 – talet.

– Det finns inte så mycket resurser och det finns absolut inte den tiden. På 80-talet tycker jag att det fick ta tid, men det får det inte längre, säger Per-Erik Nilsson.

Kostar landstinget stora summor

Och att de som drabbats av hjärnskador inte får tillräcklig rehabilitering är inte bara en personlig tragedi, utan det kostar också samhället mycket i längden, så Per-Erik är mycket kritisk till landstingens besparingar.

– Konsekvensen blir att det blir ett livslångt hjälpbehov för den hjärnskadade och samhället måste tillgodose det behovet, så den kronan som man sparar in för minskad rehabilitering, den kostar kanske tiofalt i långa loppet.

Få får den hjälp de vill ha

En skada på hjärnan, efter till exempel en stroke eller en hjärntumör, kan ge många problem. Problem som kan förhindras med rätt rehabilitering.

676 personer har svarat på enkäten från föreningen Hjärnkraft. 201 svarar att de hade behövt hjälp med sina koncentrationssvårigheter men inte fick det. 99 hade behövt träna upp sin rörlighet, men inte fick det. 191 svarade att dem inte fick träning för sina minnesproblem.

Bara 1 av 4 säger att de fick rehabilitering som helt uppfyllde deras behov.

Minskade resurser

Nyligen kom också en rapport från Socialstyrelsen som styrker bilden av att för lite resurser läggs på rehabilitering. Landstingen säger där själva att pengarna inte räcker. Landstinget i Jönköping beskriver i rapporten att resurserna minskat under flera år. På föreningen Hjärnkraft i Jönköpings län kräver man nu bättre stöd och bättre uppföljningar efter den allra första rehabiliteringen.

– Vi vill att det ska finnas en speciell hjärnskadekoordinator inom vården som kan hjälpa patienter, säger Rolf Forsén.

Hjälp med vårdkontakter

Föreningens länsavdelning tycker i stort att rehabiliteringen i direkt anslutning till en hjärnskada fungerar bra, men att stödet till anhöriga är dåligt. De ser alltså också gärna en koordinator som kan hjälpa den skadade med alla vårdkontakter och även bra uppföljningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.