KRIS finns på flera platser i landet och fanns även i Jönköping för åtta år sedan. Foto: Arkivbild SVT

KRIS återvänder till Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Kriminellas revansch i samhället gör en nystart i Jönköping och öppnar igen efter åtta års frånvaro.

Jönköpings Posten skriver att nya eldsjälar har dykt upp som kommer driva föreningen lokalt i Jönköping.

KRIS består av före detta kriminella som nu hjälper andra att lämna sitt destruktiva liv och komma ut i samhället.

– Det behövs här, i vissa delar av Jönköping säljs det droger öppet. Det har blivit en trend att ta kokain på nattklubbar för att folk tycker det är coolt, det är därför vi behövs här, säger Miodrag Mijatovic som kommer ingå i styrelsen i Jönköping, till tidningen.

Enligt Jönköpings Posten finns den ideella föreningen i cirka 15 städer runt om i landet och har ungefär 5 000 medlemmar.

Detta är KRIS

  • Kriminellas revansch i samhället, KRIS, är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället.
  • Grundidén är att Kris möter upp den som friges efter ett fängelsestraff. Ofta friges interner med endast en kasse och en telefonbok fylld med gamla polare. Den som friges och är motiverad till förändring behöver stöd och då finns Kris där.
  • Kris består idag av flera olika lokalföreningar från Umeå i norr till Malmö i söder. Medlemsantalet uppgår till ca 5 000 medlemmar. 900 av våra medlemmar är stödmedlemmar däribland Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. Vi finns även i Danmark, Finland, Vitryssland och Ryssland.

Källa: Kris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.