Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du länsmuseichef Sergei Muchin berätta om hur han ser på de ekonomiska förutsättningarna för verksamheten. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Krisande ekonomi för flera av landets museer

Uppdaterad
Publicerad

Minskade anslag och dåliga förutsättningar att utföra det uppdrag de är ålagda. Det är läget på många av landets museer, visar en ny rapport från riksorganisationen Sveriges Museer. Jönköpings läns museum har efter idogt arbete en ekonomi i balans, men skulle behöva ytterligare pengar för att fullt ut kunna uppfylla de mål verksamheten har.

Sveriges Museer har frågat sina medlemmar om det ekonomiska läget i relation till möjligheterna att bedriva en bra verksamhet. Frågorna besvarades av 96 museichefer runt om i landet. Hälften av museerna har ett sämre ekonomiskt läge än året innan. Men det gäller inte länsmuseet i Jönköping där de jobbat länge med att rätta mun efter matsäck.

I klippet hör du länsmuseichef Sergei Muchin berätta om hur han ser på de ekonomiska förutsättningarna för verksamheten.

Har haft kämpig ekonomi

– Vi har mått dåligt för några år sedan men vi har kämpat väldigt mycket med att se över våra kostnader och hela tiden på småländskt vis vrida och vända på varenda sten. Det har inneburit att vi har ett mycket bättre läge idag, säger Sergei Muchin.

Samtidigt har länsmuseet ökat antalet besökare något. Förra året var det 136 873 besök, vilket är en ökning med 1,2 procent jämfört med året innan.

Behöver fem miljoner

Sergei Muchin berättar att verksamheten skulle behöva ett tillskott på ytterligare fyra till fem miljoner kronor för att göra det möjligt att uppfylla de mål som är satta.

– Vi skulle behöva några fler pedagoger, säger han och tillägger att det skulle innebära att de bättre kan arbeta gentemot barn och ungdomar.

Ekonomisk urholkning

I rapporten från Sveriges Museer vittnar flera museichefer om att nuvarande läge föregåtts av åratal av ekonomisk urholkning. Flera ser också allvarliga konsekvenser på sikt. I några extrema fall är själva museets existens hotad.

– Många mindre museer är extra sårbara då kommuner och regioner gör hårda prioriteringar. Kortsiktigt tänkande riskerar att slå hårt både lokalt och regionalt, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges museer, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer