• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Krismöte om rädslan bland somalier

Uppdaterad
Publicerad

De somaliska barnen i Forserum kom inte till skolan i dag heller, och på förmiddagen satte sig polis, kommunledningen och personal från skolan i Forserum i krismöte.

Oppositionsrådet Anders Karlsson (C) är på språng när SVT Jönköpingsnytt får tag på honom på telefon. Den mediala uppmärksamheten kring det som händer i Forserum är stor. Dessutom har de somaliska barnen i Forserum stannat hemma från skolan under onsdagen också, och något måste göras.

Polisen, ansvariga från kommunen och från skolan satte sig under onsdagsförmiddagen i krismöte. Klockan 15 hålls en presskonferens som vi sänder live via vår hemsida.

Bakgrunden är att ett ungdomsgäng, med en kärntrupp på fyra personer, sätter skräck i de somaliska familjerna i Forserum. Barnen stannar nu hemma från skolan och Somaliska föreningen har uppmanat alla att flytta.

Träffades i förra veckan
Anders Karlsson berättar att det i förra veckan hölls ett möte med kommunrepresentanter och Somaliska föreningen i Forserum. Redan då talades det om att de somaliska barnen skulle hållas hemma från skolan.

-Vi förklarade att det är skolplikt som gäller, och vi vill att de ska känna sig trygga när de tar sig till och från skolan. Det är ju ett mindre gäng som hållit på med allmän förstörelse och trakasserat den här gruppen, berättar Anders Karlsson.

”Vill ge dem trygghet”
Polisen kontaktades och Anders Karlsson hoppas att det arbete som nu satts igång ska kunna återskapa somaliernas förtroende för kommun och polis, och att polisen ska sätta stopp för det gäng som ligger bakom trakasserierna mot somalierna.

Hur skulle det kännas om de somaliska familjerna valde att flytta från Forserum?
-Att flytta på de här grunderna när det är en mindre grupp som skapar oordning, känns som att man backar för den här gruppen. Vi vill ge somalierna den tryggheten så att de väljer att inte flytta, säger Anders Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utsatta somalier i Forserum

Mer i ämnet