Under temat ”Till jordens yttersta gräns” håller Equmenia konferens i Jönköping. Med aktuella ämnen som klimat och migration vill man göra även trosfrågor relevanta. Foto: TT

Kristen konferens lockar tusentals: ”Vi vill vara relevanta i samhället”

Publicerad

Under helgen har Equmeniakyrkan en stor konferens i Jönköping med temat ”Till jordens yttersta gräns”. Samhällsfrågor som klimathotet och migration kommer att blandas med det kristna budskapet.

Till konferensen väntas drygt ett par tusen besökare, både ombud från församlingar runt om i landet men också andra deltagare. 2011 slogs tre trossamfund samman och bildade Equmeniakyrkan som idag har 63 000 medlemmar.

– Vi är ett samfund som finns i hela landet. Vi har aldrig tidigare haft vår konferens i Jönköping, men här finns ju många församlingar så det är roligt att vara här, säger George Olvik, kommunikationschef Equmeniakyrkan.

”Skyldiga att ta hand om jorden”

Men de kristna samfunden i Sverige kämpar med sviktande medlemsantal, så även Equmeniakyrkan. Sedan sammanslagningen av Missionskyrkan, Baptistförbundet och Metodistkyrkan 2011 har medlemsantalet sjunkit från omkring 70 000 till 63 000.

– Det är något som vi kämpar med. En del församlingar växer till exempel genom nya migranter. Men vi ska ärligt säga att vi som samfund blir färre.

Hur ska ni locka fler medlemmar?

– Genom att vara relevanta i människors vardag. Prata om frågor som berör och engagerar som klimatet och migrationen.

På vilket sätt då till exempel?

– Vi tror ju på skapelsen och att det är vår skyldighet att ta hand om jorden för kommande generationer. Där har vi som samfund otroliga möjligheter genom kontakter över hela världen.

Musik och kända gäster

Konferensen ”Till jorden yttersta gräns” pågår fram till söndag med seminarier, gudstjänster, konserter, teaterföreställningar och kända gäster.

– Vi har öppet för alla. Jag är inte från Jönköping men jag har hört av folk här att det redan har kommit många utifrån så att säga. Det är jätteroligt, säger George Olivk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.