Göran Jonsson från Vetlanda är besviken på öppettiderna för förtidsröstningen. Foto: TT/SVT

Kritik mot korta öppettider för förtidsröstning

Uppdaterad
Publicerad

När Vetlandabon Göran Jonsson skulle förtidsrösta till EU-valet var det stängt. Det visade sig att förtidsröstningen bara var öppen mellan 13 och 15.

Klockan 11 på torsdagen stod Göran Jonsson utanför InfoCenter i Vetlanda men det var stängt. Det är här förutom i bokbussen som förtidsröstningen kan göras.

Nu kritiserar han öppettiderna och ifrågasätter om kommunen verkligen vill att invånarna ska rösta i EU-valet.

Sverige och EU

– Jag tror inte de vill det. Alla pratar ju om hur viktigt det här valet är och då borde det finnas tillgänglighet till öppna lokaler. Alla kan ju inte komma på valdagen.

Nils-Erik Olofsson är valnämndens ordförande i Vetlanda. Han blir inte förvånad över kritiken när SVT når honom, eftersom han själv fått samtal i veckan.

– Man kan ju alltid vara efterklok men vi har ju spridda arbetstider så det är svårt att träffa alla. Vi får analysera detta till nästa gång. Just nu är det inte så mycket att göra åt.

”Ändå mycket folk”

Nils-Erik Olofsson säger att han ändå fått känslan av att många röstat.

Vetlanda var den kommun i länet som hade lägst valdeltagande vid det förra valet. Endast 43,54 procent röstade. Det har SVT berättat om tidigare.

Ni hade ju lägst valdeltagende förra valet. Hade ni samma tider då?

– Det vet jag inte för jag var inte valnämndens ordförande då, men vi måste diskutera detta nu. Självklart är det viktigt att öka intresset, men vi räknar ändå med att många ska rösta eftersom vi har långa öppettider på Vetlandafesten på lördag och på valdagen.

Lägst valdeltagande i Vetlanda

SVT har tittat på öppettiderna i länets övriga kommuner och alla har öppet till minst klockan 18 på vardagarna.

Göran Jonsson är upptagen hela söndagen och har ingen möjlighet att rösta på valdagen.

– Alla är ju inte pensionärer och kan gå rösta mitt på dagen. Man snackar ju hela tiden om att vi ska rösta också är det så dåliga öppettider.

Hur kommer du göra nu?

– Jag skulle ha röstat idag men nu struntar jag i det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och EU

Mer i ämnet