Palmoljan som kan finnas i semlan framställs på stora plantage som hotar flera arter. Foto: Roland Johansson/Tomas Oneborg/TT

Kritiserad palmolja i många semlor

Publicerad
Flera konditorier använder palmolja istället för smör i sina semlor. P4 Jönköpings rundringning visar att en stor del av konditorierna i Jönköpings kommun använder margarin med palmolja när semlorna bakas. Produktionen av palmolja har kritiserats av bland annat Greenpeace.

Idag på fettisdagen säljs stora mängder semlor. En stor del av semlorna innehåller palmolja, det visar P4 Jönköpings granskning. Av elva tillfrågade konditorier i Jönköpings kommun uppger sju att de använder margarin med palmolja när de bakar semlor.

Hotar arter

Palmoljan är omdiskuterad och kritiserad. Palmoljan utvinns ur oljepalmer, som odlas i stora plantager i framförallt Indonesien och Malaysia. Plantagerna skapas många gånger genom att skövla regnskog, vilket hotar flera olika arter. Dessutom är det enligt uppgifter på Greenpeace hemsida vanligt att kemiska bekämpningsmedel används på plantagerna, bland annat ett medel som är förbjudet inom EU.

Billigare än smör

Anledningen till att flera konditorier använder palmoljan skulle vara att brödet blir mer hållbart och även att den är billigare än smör.

– Det är en produkt som gör att vetedegen blir mjukare. De flesta bakar ju med vegetabiliskt margarin, säger konditoriansvarig Susanne Jahrl, konditoriansvarig på Napoleon i Jönköping till P4 Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer