Gica var välkänd i Huskvarna och under de senaste fyra åren levde han som hemlös i staden. Foto: Mikael Good/SVT

Krönika: Så samlades hundratals för att stå upp för mördade Gica

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Nästan alla Huskvarnabor visste vem han var. Gheorge Hortolemei-Lupu, eller Gica som han kallades. Han var hemlös och hade under flera år setts på sin plats utanför Rosengallerian där han satt och tiggde.

Andreas Söderlund

reporter

Den 8 augusti i år hittades han död. Han låg intill parkeringen till Husqvarna fabriksmuseum – på den natursköna plats vid Huskvarnaån där han ofta brukade övernatta. 

Exakt vad som har hänt är det få som vet. Fyra pojkar misstänks för att ha varit  inblandade i dådet.

Ett splittrat samhälle

Enligt uppgifter till flera medier ska pojkarna ha trakasserat mannen under två års tid. De ska ha kallat Gica för ”Råttan”. Som journalist blir det då lätt att dra paralleller till raskravallerna i Jönköping sommaren 1948. Det var sommaren då Jönköpingsbor, bara någon kilometer från mordplatsen, jagade ut romer ur staden – påhejade av lokalpressen.

”De placerar en näve i tattarens trut, utan spisning och vidare prut”, skrev Smålands Folkblad i en hyllningstext till kravallerna den 3 juli 1948. 

I grannkommunen Habo jagades ett romskt tiggande par ut ur samhället så sent som i november 2014. Det går samtidigt att dra paralleller till hur situationen ser ut i samhället i stort. Vi kan prata om nazister som arrangerar stora demonstrationer i Stockholm. Om ett splittrat samhälle där riksdagspartierna knappt lyckas bilda en regering.

Är det rasism?

Så sent som i juli skakades samtidigt Tyskland av ett annat hänsynslöst dåd där någon tände eld på hemlösa i Berlin. Liknande, närmast oförklarliga attacker, har tidigare skett på flera platser i världen. Ofta kopplat till att videoklipp på det fasansfulla sedan har spridits i sociala kanaler på internet. Även i Huskvarna har pojkarna visat och spridit videoklipp på när de misshandlar Gica. Enligt uppgifter till P4 Jönköping ska de dagarna efter Gica påträffades död, ha visat upp klippen för jämnåriga.

Så vad ska vi skylla på? Är det vårt splittrade samhälle? Är det rasism? Är det sociala medier och lättheten i att skryta om sina dåd? För några decennier sedan hade vi även pratat om videovåld. Det kanske är en blandning av allt. Eller så kommer vi aldrig hitta en förklaring.

Under tisdagskvällen samlades hundratals huskvarnabor i Mjölkafållan. Bara i den stora kören stod ett sjuttiotal barn. De samlades inte för att vara emot någonting. De samlades för att tillsammans stå upp för ”respekt och allas lika värde”. Vi kommer kanske aldrig kunna förstå varför barn begår grova våldshandlingar. Men vi kan i alla fall trösta oss med det faktum att hundratals är många fler, än bara några få. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.