Här berättar Mikael Nordström om det unika med Strömsbergs gård. Mikael är enhetschef för kulturmiljö på Jönköpings läns museum. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Kulturvandringar i Jönköpings län från gravfält till nutida industri

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar länsmuseet sina populära kulturvandringar för säsongen. Först ut är Reftele kyrkogård och sedan fortsätter det bland annat med Strömsbergs gård i Jönköping – som du kan se mer om i klippet här ovan.

Vandringarna har blivit väldigt populära. På onsdagskvällen inleds serien med den första kulturvandringen som sker på Reftele kyrkogård i Gislaved.

Byggnadsantikvarie Margareta Olsson har inventerat flera av kyrkogårdarna i Gislaveds pastorat och är guide vid kyrkogårdsvandringen.

Hon kommer berätta och visa hur gravkonsten förändrats genom tiderna – från medeltidens ovanliga granitvårdar till 1800-talets inhängnade områden med gjutjärnskors och höga obelisker.

– Det här är ett utmärkt sätt för oss att berätta om både aktuella projekt, men också om gamla kulturmilljöer som vi vill lyfta fram, säger Mikael Nordström, enhetschef kulturmiljö på Jönköpings läns museum.

Det blir i övrigt vandringar alltifrån Torsa stenar i Nässjö till nutida industrihistoria. Serien avslutas på före detta Borohus industriområde i Vetlanda, där verksamheten lades ner 1994.

Vandringarna är gratis och utan föranmälan.

FAKTA: Kulturvandringar (Jönköpings läns museum)

Ons 16 maj kl 18.00 Reftele kyrkogård

Sön 20 maj kl 13.00 Torsa stenar i Nässjö

Ons 23 maj kl 18.00 Strömsbergs gård, Ljungarum

Sön 27 maj kl 13.00 Hädingegravfältet i Gnosjö

Ons 30 maj kl 18.00 Radbyn Näs, Inigatorp, Eksjö

Sön 26 aug kl 13.00 Säby sockencentrum och Säbydalen

Ons 29 aug kl 18.00 Gravhögen vid Gärahov i Vaggeryd

Ons 5 sep kl 18.00 Innergårdar Jönköping

Sön 9 sep kl 13.00 Hjärtlanda kyrka i Sävsjö

Ons 12 sep kl 18.00 F d Boro-hus industriområde i Landsbro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.