Foto: Fredrik Weibull

Kungen besöker minröjningscentrum i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustaf besöker under måndagen totalförsvarets minröjningscentrum, SWEDEC, i Eksjö. I samband med SWEDEC:s 20-årsjubileum överlämnar kungen förbandets fana.

När kungen kom till Ränneslätt i Eksjö under måndagsförmiddagen välkomnades han med musik av Hemvärnets musikkår i Eksjö.

I sitt tal vid den högtidliga ceremonin berättade kungen bland annat att det var i Smålands husarers gamla ridhus på Ränneslätt som hans far fick sin grundläggande militära utbildning.

– Det är med stor glädje jag kan konstatera att byggnaden fortfarande används, nu då anpassad för era ändamål, berättade han vidare.

Minröjningscentrum firar 20 år

Det var 1996 som regeringen föreslog att utöka militärens internationella insatser och stärka forskning och utveckling när det gäller minor.

Efter ett riksdagsbeslut i april 1997 inrättades ett minröjningscentrum inom Försvarsmakten i Eksjö. Det blev en bas för utbildning, forskning, utveckling, försök och utprovning för hela totalförsvaret när det gäller minor.

Från början var minröjningscentrumet en del av Fältarbetsskolan, men från den 1 juli 2000 har SWEDEC varet ett eget förband som tillhör armén. SWEDEC står för Swedish EOD and Demining Centre.

SWEDEC arbetar både på nationell och internationell nivå. Förbandets personal deltar i insatser i bland annat Mali. I Eksjö utbildas också svenska polisens alla bombtekniker, som menar att utbildningen är viktig ur både demokratiskt och säkerhetsperspektiv.

– Vi ser en samhällsutveckling där bomber och explosiva ämnen änvänds i allt högre grad av kriminella och i extremistmiljöer. En förutsättning för att kunna genomföra till exempel torgmöten, demonstrationer, framträdanden av skyddspersoner, är att polisen innan kan söka i området kan söka efter bomber och sprängladdningar, säger Stefan Hector, chef för operativa enheten på NOA, nationella operativa avdelingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.