En färsk rapport kritiserar vården för bemötandet av personer med postcovid. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kunskaperna om postcovid måste användas bättre i vården

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs mer kunskap om hur postcovid ska hanteras och hur patienterna ska bemötas. Men den kunskap som redan finns måste också tas tillvara på ett bättre sätt. Det visar en rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys  som släpps idag.

Rapporten visar att många personer med postcovid upplever brister i bemötande från vården.

– Vår kartläggning visar att regionerna har gjort få eller inga insatser för att sprida kunskapen till alla delar av vården, säger Siri Ståhle, projektledare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Postcovidvården organiseras på olika sätt

I ungefär hälften av regionerna i Sverige finns särskilda postcovidmottagningar, medan man i andra regioner hänvisas till den vanliga primärvården eller har digitala postcovidteam. I Region Jönköpings län använder man digitala postcovidteam.

Rapporten visar att patienter i regioner med särskilda postcovidmottagningar i allmänhet upplever sig bättre bemötta av vården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Johanna Henttu om oförståelsen för postcovid hon möter. Foto: Irma Hellman/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet