Kvinna drev svartklubb – döms för olovlig försäljning av alkohol

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som drev en svartklubb i centrala Jönköping döms för olovlig försäljning. Ett tips till polisen kunde avslöja verksamheten

I somras fick polisen in ett tips om att det kunde finnas en svartklubb i centrala Jönköping. Polisen bedrev då spaning på adressen och civila poliser besökte stället. De kunde då konstatera att det gick att köpa alkohol och betala via swish.

Enligt domen sålde kvinnan en okänd, men inte ringa, mängd starköl, cider, alkoläsk, vin och spritdrycker till allmänheten utan tillstånd.

Kände sig lurad

Kvinnan uppgav under rättegången att hon köpte en verksamhet för att driva en restaurang men att köket inte var godkänt för restaurangverksamhet. Då hade hon redan betalat hyra och kände sig därför lurad. Hon bestämde sig då för att sälja alkohol till medlemmar i slutet sällskap, eftersom hon hade hörde av en vän att det var okej.

Annonserade på sociala medier

Kvinnan hade en medlemslista på runt 170 personer och nya medlemmar fick skriv sitt namn på en lista innan de fick köpa alkohol. Hon annonserade även om sin verksamhet på sociala medier.

Döms för olovlig försäljning av alkohol

Enligt alkohollagen krävs inte serveringstillstånd om serveringen avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer, om serveringen sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna. Därför döms kvinnan för olovlig försäljning av alkohol och olovligt innehav av alkohol till villkorlig dom och dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.