Kvinna polisanmäls av Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Jönköpings län polisanmäls av Försäkringskassan. Hon anklagas för att medvetet ha tagit emot 14,7 miljoner kronor i ersättningar som hon inte hade rätt till.

Kvinnan som är i 30-årsåldern fick full assistansersättning under åren 2010-2020. Men i december förra året krävde Försäkringskassan tillbaka de 14,7 miljoner kronorna efter att en utredning visat att hon inte har de funktionsnedsättningar som hon angett.

Hon har nu polisanmälts av myndigheten, som Jönköpings-Posten var först med att berätta.

– Vi gör bedömningen att det finns ett uppsåt och en medvetenhet och då är vi skyldiga att polisanmäla, säger Peter Fausö, områdeschef för Försäkringskassans kontrollavdelning Södra Sverige till SVT Jönköping.

Hur kunde det här pågå under så lång tid?

– Vi fick in underlag, bland annat medicinska som styrkte förhållandena. Jag säger inte att det är så i det här fallet, men det går ju att överdriva symptom eller vilseleda läkare.

Det var indikationer på att något inte stämde som fick personal att utreda kvinnans fall. Peter Fausö säger att Försäkringskassan hela tiden utvecklar sitt arbetssätt och de kontroller som görs innan utbetalning.

– Förr eller senare kommer fusk att upptäckas, säger Peter Fausö.

Runt 25 procent av de fall som upptäcks polisanmäls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.