Foto: SVT

Kvinna sålde mobiler och hundvalp hon inte ägde

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig kvinna, boende i Halmstad, döms av Jönköpings tingsrätt för sammanlagt sju bedrägerier. Hon döms till skyddstillsyn och ska betala skadestånd på sammanlagt 23.713 kronor till de hon lurat.

Det var i december 2014 som kvinnan köpte en telefon av en man som ville bli av med den eftersom månadskostnaden var för hög för honom. De kom överens om att hon inte skulle betala något för telefonen, men ta över abonnemanget. Men eftersom hon hade en skuld hos teleoperatören kunde hon inte ta över abonnemanget. Mannen gick då med på att betala tusen kronor till henne för att hon skulle kunna lösa skulden och ta över abonnemanget.

Sålde telefonen vidare

Kvinnan behöll dock pengarna och sålde telefonen vidare till en annan person för 5.000 kronor. Efter några månader slutade telefonen fungera eftersom den förste mannen hade anmält att han blivit lurad på telefonen. Teleoperatören spärrade då telefonen.

Den 26-åriga kvinnan döms också av tingsrätten för ytterligare fyra bedrägerier där hon sålt mobiltelefoner till fyra personer utan att de har fått någon telefon. På så sätt har hon lurat till sig flera tusen kronor.

Sålde hundvalp

Hon döms även för att ha sålt en hundvalp, som inte var hennes, till en kvinna i Jönköping. Kvinnan betalade handpenning till 26-åringen, men någon hundvalp fick hon aldrig.

Tingsrätten skriver i sin dom att det samlade straffvärdet för de begångna brotten är tre månaders fängelse. Kvinnan är tidigare dömd för liknande brott. Men eftersom hon det senaste 1,5 åren har flyttat från sitt tidigare dåliga umgänge och numera lever i ett stabilt samboförhållanden och har ett arbete väljer rätten att döma henne till skyddstillsyn. Kravet är att hon ska genomgå frivårdens program One to one för att minska risken för att hon ska återfalla i brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer