Foto: Förundersökningen

Kvinna tände eld på sängkläder och lampa

Uppdaterad
Publicerad

Den 42-åriga kvinnan tog en tändare och startade flera bränder i en bekants lägenhet för att hämnas. Hon greps strax efter med mannens bankkort och lägenhetsnycklar i fickan. Nu åtalas hon för grov mordbrand.

Det var i mitten av juli som räddningstjänsten larmades till en brand på Finngatan i Värnamo.

Rökdykare fick gå in och det brann då på flera håll i lägenheten, bland annat på köksgolvet.

Enligt förundersökningen hade en ambulans varit där precis innan.  

Befann sig i lägenheten

Lägenhetsinnehavaren låg då på golvet och han fördes till sjukhus.

Ambulanspersonal har även vittnat att den 42-åriga kvinnan då befann sig i lägenheten.

Precis efter utbröt branden. En boende på adressen varnade övriga grannar genom att banka på deras lägenhetsdörrar och en annan försökte släcka branden.  

Flera boende såg även 42-åringen lämna fastigheten precis innan. Polisen kunde snabbt gripa henne och kvinnan hade då lägenhetsinnehavarens nycklar och bankkort i fickan.

Bekant med lägenhetsinnehavaren

Enligt förundersökningen är kvinnan bekant med lägenhetsinnehavaren.

Hon uppger i förhör att det uppstod en konflikt mellan dem och att hon då puttat omkull mannen.

LÄS MER: Kvinna häktad för grov mordbrand

Sedan ringde hon ambulansen. När de hämtat lägenhetsinnehavaren erkänner kvinnan att hon anlade flera bränder i hans lägenhet för att hämnas.

”Då slår det över på mig. Jag får tag i en stor tändare och tänder eld på en lampa och en kudde och täcket, tror jag det var. Sopsäcken också som stod i köket”, säger hon i förhör.  

Dömd tidigare

42-åringen erkänner också att hon tog mannens bankkort och nycklar innan hon lämnade lägenheten.

Enligt förundersökningen uppgår skadorna på mannens lägenhet och rökskador på kringliggande lägenheter till ungefär 350.000 kronor.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom branden anlagts i ett flerfamiljshus (…) där brand och rökgaser lätt kunnat sprida sig till trapphus, takfot och vind och därmed inneburit fara för flera människors liv”, skriver åklagaren i åtalet.

Kvinnan är dömd flera gånger tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.