Nya vittnesmål om attackerna mot somalier.

Berättelser om misshandel och stenkastning

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom nya vittnesmål om övergrepp och kränkningar mot somalierna i Forserum. Det handlar om misshandel och stenkastning, kvinnor som blivit spottade på och flickor som gänget av tonårspojkar slitit schalarna av.

De nya berättelserna kom under tisdagen i samband med ett möte i Forserum mellan flera muslimska riksorganisationer, polisen, skolan och Nässjö kommun.

– De jag talat med berättar att vid ett tillfälle tvingades en somalisk kvinna att hälla möjlk över sig, för att symbolisera att hon borde bli vit, berättade Rashid Musa, från Muslimska mänskliga rättighetskommittén, för SVT.

SVT: Har de fått en kvinna att göra det?

– Ja enligt de uppgifter familjerna berättar har det hänt, säger Rashid Musa.

Finns rasism runtom i samhället
Kommunalrådet Anders Karlsson (C) som tidigare talat om att attackerna mot somalierna inte hade rasistiska motiv medgav idag att samhället har problem:

– Den samlade bilden är att vi helt klart ser rasism i det här och har rasism runtom i samhälllet.

”Ingen mening att kontakta polisen”
Flera som deltog i mötet idag sa att det inte tjänar någonting till att gå till polisen. Kanske för att polisen inte uppfattat det de rapporterat som en formell anmälan.

– Det kan ha handlat om språkförbistring. Jag tror inte att det funnits någon vilja från de enskilda poliserna om att inte ta upp anmälningar, sa närpolisen Anders Ydreborg till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utsatta somalier i Forserum

Mer i ämnet